Loopt VC De Roosenberg nu echt "achter"?

Van kranten over Facebookgroepen tot regionale omroepen: er circuleren heel wat cijfers over de graad, snelheid, timing, prioriteiten van de vaccinatiecampagne. Die informatie loopt niet overal gelijk en spreekt elkaar soms ronduit tegen.

Het maakt het niet makkelijk om nog een goed overzicht te houden. Dat is zo voor jou als burger, maar evengoed voor ons als vaccinatiecentrum. Daar werken talloze vrijwilligers zich elke dag uit de naad om geen druppel vaccin verloren te laten gaan. Goede leerlingen, slechte leerlingen: voor wie dag in dag uit betrokken is in deze immense campagne is het niet prettig dat vaccinatiecentra in de media tegen elkaar worden uitgespeeld.

Eén ding is zeker: iedereen in ons vaccinatiecentrum doet zijn stinkende best en trekt zich op aan de goede resultaten die we daarbij boeken:

  • Alle 65plussers werden vlot gevaccineerd. Zo goed als iedereen van deze groep ontving al een eerste vaccin. Door de demografie van onze gemeenten is dit een vrij grote groep, ruim 10 000 personen.
  • Alle risicopatiënten en zwangere vrouwen ontvingen al een uitnodiging, de meesten zijn reeds 1x gevaccineerd
  • De eerste uitnodigingen naar de zogenaamde “brede bevolking” gingen al de deur uit, ook deze week gaan er nog ruim 5000 uitnodigingen de deur uit. Ongeveer de helft daarvan voor eerste vaccins, de andere helft voor tweede vaccins. 
  • Mensen die hun afspraak niet bevestigen of niet opdagen op een afspraak, worden actief gebeld door ons callcenter. Op die manier proberen wij er voor te zorgen dat niemand een vaccinatie misloopt.
  • De vaccinatiegraad in de vier gemeenten samen is voor VC De Roosenberg 52%. Dit ligt hoger dan de vaccinatiegraad in Vlaanderen of in Vlaams-Brabant. Dit is dankzij jullie vaccinatiebereidheid en dankzij alle medewerkers in het centrum een prachtprestatie!

Meer over de volgorde van vaccineren.

Meer lezen over de vaccinatieteller.

Denk hieraan, als je ongeduld overneemt of wanneer je cijfers leest in de krant:

  • Elk vaccinatiecentrum kan alleen maar de vaccins zetten die het van Vlaanderen ontvangt. Vlaanderen verdeelt de vaccins over de verschillende centra en bepaalt de verdeelsleutel.
  • Als het wat langer duurt voor je aan de beurt bent, dan wil dat gewoon zeggen dat in elk van de doelgroepen die voor jou aan de beurt zijn, bijna iedereen zich laat vaccineren
  • Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe meer grip we krijgen op het virus.
  • Denk je dat jouw uitnodiging onderweg is, dan kan je dat nakijken in je ebox. Een handige video hierover vind je hier.
  • En vooral, blijf voorzichtig! Ben je al 1 of 2 keer gevaccineerd of wacht je vol ongeduld. Hou je aan de regels: hou afstand, draag een mondmasker, ontsmet je handen, beperk nog even je sociale contacten.

Tot slot, zeg niet VC De Roosenberg “loopt achter”, maar wel “VC De Roosenberg streeft naar en haalt een maximale vaccinatiegraad”. En wil je toch kans maken om sneller te worden uitgenodigd, dan is een registratie op de QVAX-lijst de enige manier.

Gepubliceerd op  do 27 mei 2021